Project omschrijving

Spectaculaire oplevering blusschuiminstallatie NAM

Op woensdag 20 januari om 19.00 heeft de officiële ingebruikname van de door InnoVfoam geleverde mobiele blusschuiminstallatie plaatsgevonden bij de brandweerkazerne in Den Helder. In aanwezigheid van o.a. de brandweer, veiligheidsregio Noord-Holland-noord, de burgermeester van Den Helder, de NAM, de lokale media en meer genodigden is de blusinstallatie succesvol getest en in gebruik genomen. De mobiele installatie is door de Nederlandse Aardolie Maatschappij bij InnoVfoam BV besteld, doch wordt beheerd en bediend door de Brandweer Den Helder als onderdeel van veiligheidsregio Noord-Holland-noord.

In Den Helder staat een van de grootste gasbehandelingsinstallaties ter wereld. Voor de veiligheid en risicobeheersing op deze locatie en omgeving werken de gemeente Den Helder, de brandweer en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) intensief samen. In samenwerking met InnoVfoam BV is de ontwikkeling van de speciale mobiele blusschuiminstallatie tot stand gekomen welke dient ter bestrijding van complexe vloeistofbranden.

Tijdens het ontwikkeling van deze installatie stonden gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit voorop. De installatie beschikt over zes slangaansluitingen voor de toevoer van water vanuit het brandwaternet van de NAM. In de mobiele installatie wordt schuimconcentraat in het juiste percentage bijgemengd aan de waterstroom. Het schuimmengsel wordt vervolgens door zes uitgangen via slangen naar mobiele bluskanonnen geperst, waarmee de brandweer de brand kan bestrijden. In de geïntegreerde schuimtank past 7000 liter schuimvormend middel, genoeg om 30 minuten mee te blussen. De installatie is zo ontwikkeld dat deze snel, als haakarmbak, met een brandweerauto vervoerd en opgesteld kan worden en zeer eenvoudig te bedienen is. De brandweer kan de installatie hierdoor breed in de regio inzetten.

Na de spectaculaire demonstratie van het systeem werd er onder genot van een hapje en drankje van gedachten gewisseld over het belang van de samenwerking in veiligheid en risicobeheersing in regio Noord-Holland-noord.

Met vervolgens een aantal mooie vermeldingen in diverse lokale media kijkt InnoVfoam terug op een unieke samenwerking van verschillende partijen uit Noord-Holland-noord met een zeer geslaagd resultaat!