Voordelen van fluorvrij blusschuim

Het gebruik van fluorvrij blusschuim heeft een aantal belangrijke voordelen.

  • Niet toxisch

  • Niet persistent

  • Niet bio-accumulatief

  • Hoge bluskracht

  • Volledig biologisch afbreekbaar

  • Geen gezondheidsrisico

Download Systeem folder

Fluorvrij blusschuim

Blusschuim wordt voornamelijk gebruikt voor het blussen van een vloeistofbrand. Door het bijmengen van lucht aan het vloeistofmengsel van water en blusschuim concentraat, ontstaat een stabiel schuim dat de uitgestroomde vloeistofbrand afdekt. Brandbare dampen kunnen niet meer uit de vloeistofbrand ontsnappen en het ontstaan van een brandbaar mengsel met lucht wordt verstoord. Fabrikanten van fluor chemicaliën hebben in de 20e eeuw filmvormende blusschuimconcentraten ontwikkeld (AFFF – Aqueous Film Forming Foam). Omdat bleek dat de gebruikte fluorchemicaliën toxisch, persistent en bio-accumulatief zijn, is aan het begin van de 21e eeuw Solberg Scandinavian gestart met de ontwikkeling van een blusschuim zonder fluor toevoegingen, oftewel fluorvrij blusschuim. De opgave was, dat de bluseigenschappen van het blusschuim gelijkwaardig en net zo krachtig moest zijn als de AFFF producten.

Oplossing

Het door Solberg ontwikkelde Re-Healing foam is door een speciale formulering zonder fluorchemicaliën vergelijkbaar met AFFF. Dit wordt bevestigd en gewaarborgd door internationale testlaboratoria die het Re-Healing foam schuimconcentraat volgens verschillende normen heeft getest. Wij zijn vanaf 2005 actief distributeur van de Solberg fluorvrije schuimconcentraten en passen deze toe bij een groot deel van onze klanten. In 2017 hebben wij kennissessies verzorgd in samenwerking met wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en Arcadis om de gezondheids- en milieugevaren onder de aandacht te brengen die verband houden met het gebruik van AFFF met PFOS/PFAS. Het bieden van een fluorvrij alternatief nam hierbij een centrale rol in. Inmiddels wordt binnen Europa overwogen AFFF-achtig blusschuim te gaan verbieden.

De bijmenging

Fluorvrij schuimconcentraat wordt op dezelfde wijze en in hetzelfde percentage aan bluswater bijgemengd als de conventionele AFFF producten. Het vervangen van een conventioneel product door een fluorvrij blusschuim is technisch meestal zeer eenvoudig. Wel moet er een grondige reiniging uitgevoerd worden van onderdelen die met fluorhoudend AFFF product in aanraking zijn geweest. Wij kunnen dit uitwisselingstraject voor de klant verzorgen. Naast het verwijderen en het afvoeren van het oude product, nemen wij ook de reinigingswerkzaamheden op ons en verzorgen wij het vullen van de schuimtank met het fluorvrije product. Ook het testen en terug in bedrijf stellen, inclusief de goedkeuringsprocedure kunnen wij verzorgen.

Weet u niet zeker of dit systeem bij uw bedrijf past?

U bent altijd welkom bij ons op kantoor zodat wij samen tot een passende oplossing voor uw blusvraagstuk kunnen komen. Wilt u meer informatie over dit systeem? U kunt hieronder gratis onze uitgebreide folder downloaden.

Download systeem folder
FAT containerblussysteem voor Vopak

Vopak

De afgelopen maanden hebben de technici van InnoVfoam gewerkt aan een volledige blusopstelling samengebouwd in twee containers van 10 ft. Eind februari vond, in bijzijn van de klant, de geslaagde Factory Acceptance Test (FAT) bij InnoVfoam plaats.